publicitat
  publicitat

Diari de Mollet i Baix Vallès

Dimecres, 17 de gener de 2018 06:26 h
Avui
10.1 º
H: 76.0 %
1.4 Km/h

publicitat


Julián Trapero
Alcalde de Santa Maria de Martorelles

"Els boscos no són nets, no s'han tocat en 40 anys. Ens preocupa el perill d'incendi"

"El projecte per rehabilitar Can Girona està molt aturat"
Divendres, 7.7.2017. 10:50 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant carregant–Quina valoració fas d’aquests dos primers anys de mandat? 

–Hem intentat millorar el manteniment al municipi i hem desenvolupat actuacions en medi ambient. És un dels àmbits que més cohesionen el govern, perquè és la nostra principal riquesa com a poble, i per això hem treballat per promoure-ho. Hem fet unes jornades mediambientals, actuacions com el camí que uneix la font de Baix amb la font Sunyera, i el Parc de la Serralada Litoral està fent senyalització i arranjament de totes les fonts i camins.

 

–La major part del terme de Santa Maria és zona forestal. Amb l’arribada de l’estiu i les altes temperatures, us preocupa la situació dels boscos?

–Sí, és preocupant. Estem a la cara nord de la serralada, més humida i amb menys incendis històricament, però el perill existeix perquè, a més, els boscos no són nets, no s’han tocat en 40 anys i són un polvorí.

 

–I què pot fer-hi l’Ajuntament?

–Animar els propietaris a desenvolupar projectes per mantenir els boscos i evitar el foc.

 

–Un dels projectes que encara està pendent des de fa anys és l’aprovació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). En quina situació es troba el document?

–Creiem que abans d’acabar l’any ja el tindrem aprovat definitivament, després que es doni el vistiplau al text refós.

 

–Què suposarà per a Santa Maria de Martorelles?

–L’aprovació és molt important perquè tenim molta demanda d’habitatge i permetria desenvolupar algun sector. El més important és el de Can Coll, on vam concentrar la major part de zona urbanitzable, i on es preveu el major creixement. 

 

–En aquesta zona es preveien uns 90 habitatges. Sabeu si ja hi ha interessats a desenvolupar el pla?

–No. El que sí que sabem és que hi ha demanda, perquè moltes parelles joves estan descobrint Santa Maria i volen venir a viure al poble. La construcció dependrà dels propietaris –Can Roda, Diputació i Hospital de Sant Pau– i del mercat immobiliari. No sé què faran.

 

–Un altre projecte important és el de Can Girona, que, a més, no comptava amb el consens de tots els veïns. En quin punt està?

–Està bastant parat. Fins que no estigui aprovat el POUM no es podrà desenvolupar el pla especial presentat per l’Ajuntament de Barcelona, ​​però em fa la sensació que està bastant fred. Si no m’equivoco, hi havia una quantitat pressupostària per al punt d’informació ambiental, i ara diria que ja no hi està ni pressupostat.

 

–Però no hi ha interès per part de l’Ajuntament de Barcelona?

–Tinc la impressió que s’ha refredat, però també és veritat que sense el POUM no es pot presentar el pla especial.

 

–Des de l’Ajuntament el projecte es veu de bon ull. Però alguns ho consideren una amenaça.

–Hi ha una qüestió urbanística i una altra d’activitats. No és una amenaça perquè ara la masia està abandonada, i si no hi ha inversió per a la seva rehabilitació i manteniment acabarà caient.

 

–Una altra inversió en aquella zona són els 48.000 euros per a l’adequació del camí de Santa Maria a Can Girona. En què consistirà?

–Serà una inversió que farem el 2018 perquè no hem tingut temps de desenvolupar el projecte. Consisteix en adequar el camí per a la circulació de vehicles: aplanar-lo i ampliar-lo en alguns punts perquè s’ha tancat amb el temps. En alguns trams, on la inclinació és molt pronunciada, com a l’entrada a Can Girona i on acaben les vinyes, farem una intervenció amb material integrat en el paisatge. Amb tot, no creiem que sigui un camí gaire utilitzat, però l’actuació es fa per tenir un camí alternatiu d’entrada i sortida de la població en un moment donat.

 

–Precisament, l’accés a la població és molt limitat... 

–Existeix un altre camí alternatiu que també és transitable amb vehicle que és el de Sant Fost. L’hem tancat amb una cadena perquè alguns joves passaven per allà a les nits fent molt soroll i ja hi havia hagut un parell d’accidents. 

 

–Penseu, doncs, que no cal una connexió amb Sant Fost.

–Creiem que no cal que aquest camí estigui obert permanentment, però està bé que hi sigui com a alternativa d’emergència.

 

–La inversió més important enguany serà el canvi de l’enllumenat públic. 

–Sí, es farà el canvi de 135 lluminàries de vapor de mercuri per leds, una actuació que ja hem adjudicat i que es finançarà amb una subvenció de 69.000 euros de la mesa de concertació de la Diputació de Barcelona.

 

–En ser un municipi petit, teniu dificultats a l’hora de negociar amb administracions superiors?

–Les dificultats que tenim són més operatives que no pas de negociació. Les subvencions que provenen de la Diputació o la Generalitat ja són més o menys equitatives. El principal problema és la manca de recursos, perquè un pressupost de 700.000 euros ens dóna poc marge de maniobra. És el preu que hem que pagar per no tenir zona industrial. No té sentit que un poble a la falda de la muntanya tingui un polígon i estem encantats de viure en un lloc així, tot i tenir menys ingressos.

 

–Quines altres inversions es preveuen aquest mandat?

–El clavegueram al barri del Colomé, en concret al carrer Pau Casals (21.000 euros) i el soterrament de l’enllumenat dels carrers de la Font del Ca, Ansem Clavé i Sant Domènec. La idea seria soterrar tots els serveis, però és molt complex i car i amb 63.000 euros és molt difícil soterrar més serveis.  També es farà una millora de l’accessibilitat a l’edifici de l’Ajuntament.

 

–Pel que fa als serveis, Santa Maria també pateix un problema de cobertura de telefonia mòbil. Què s’ha fet des de l’Ajuntament?

–Hi ha algunes companyies que tenen molt poca cobertura i estem intentat que posin més repetidors, però es regeixen molt pel mercat a l’hora de fer inversions. En canvi la fibra òptica s’ha desplegat per tot el poble i en aquest sentit hem millorat les comunicacions.

 

–Però també hi ha problemes de cobertura de TV si no és a través de fibra òptica...

–Sí, hi ha incidències sovint. A hores d’ara se n’han solucionat algunes, però el problema del repetidor es manté i de tant en tant hi ha veïns amb problemes.

 

–Un dels projectes més importants és el porta a porta. Quan serà una realitat?

–Volíem implantar-ho a la tardor però s’haurà de fer al gener.

 

–Per algun motiu?

–Per qüestions pressupostàries, perquè el contracte del servei, que farem en principi a través del Consell Comarcal, serà més car del que pensàvem. D’entrada l’Ajuntament haurà de pagar més pel contracte, però quan els residus es portin a la planta de residus disminuirà el preu que haurem de pagar i això compensarà el contracte.

 

–Com funcionarà el porta a porta? Què hauran de fer els veïns?

–Els contenidors d’orgànica i resta desapareixaran i es mantindran els de reciclatge (paper, vidre i envasos). Els veïns hauran de treure uns dies determinats l’orgànica i la resta, però encara s’està acabant de perfilar la periodicitat. Es farà amb un camió petit que no tindrà problemes per passar per carrers estrets. També hi haurà habilitada alguna zona d’emergència amb contenidors per si algú té algun problema, però hem de decidir on situar-la perquè si es posa molt accessible la gent pot deixar de fer el porta a porta. De fet nosaltres tenim problemes amb veïns de Martorelles que tiren les bosses als nostres contenidors de Can Girona per no fer la separació al seu poble.

 

–Parlant de Martorelles, com és la relació amb l’Ajuntament?

–És bona, tenim la mancomunitat del cementiri amb la qual hem construït un nou cementiri. També hi ha la intenció de mancomunar algun altre servei, com la Policia Local, però tenim limitacions pressupostàries i haurem de solucionar el tema del finançament buscant alguna subvenció de la Generalitat. Actualment el tema de trànsit el porta Mossos a través d’un conveni, però el servei no és tan proper com podria ser amb una policia local.

 

–Precisament un dels problemes al municipi són les infraccions en l’aparcament, per exemple a la plaça. Per què no s’hi actua amb més contundència?

–Els Mossos tenen l’avís de no deixar que aparquin els cotxes per anar al bar, però els agents no estan tot el dia aquí i la gent no en fa cas. El servei que donen els Mossos no és suficient: hi ha poc control perquè pugen poc.

 

–L’equipament més important a la població és l’Escola Les Mimoses. Aquest curs hi ha hagut canvi de direcció. Com ha anat relació? Heu notat el canvi?

–La relació ha estat bona i crec que l’escola ha millorat amb la nova direcció. Almenys per a mi la situació era més difícil de la manera que funcionava abans. 

 

–De cara al referèndum anunciat pel Govern de la Generalitat per l’1 octubre, quina serà la posició de l’Ajuntament?

–És aviat per dir-ho. Encara no tenim ni la llei de referèndum aprovada. Però espero que algú trobi la solució per evitar el previsible xoc de trens. L’ideal seria tenir un altre plantejament amb un referèndum acordat i reconegut. Els que tenen la responsabilitat han de buscar una altra sortida.

 

–En tot cas, l’Ajuntament cediria espais?

–És prematur. Cal esperar.

 

–Santa Maria és un poble on el vot independentista es va imposar clarament a les eleccions al Parlament de 2015, amb un 63% de suports a Junts pel Sí i la CUP. S’ha valorat la possibilitat d’entrar a l’Associació de Municipis per la Independència?

–A l’equip de govern cadascú ha mantingut la seva opinió sobre la qüestió, però com a govern intentem no entrar en aquest tema. Som un equip amb perfils diferents i complementaris i treballem molt cohesionats. Ens centrem del tot en els temes de la població i en qüestions nacionals hem preferit mantenir-nos al marge.

 

–Continuaràs al capdavant en les properes eleccions?

–No. Ho tinc molt clar. Estic a l’Ajuntament des del 1999 i hi estic una mica de rebot. Tinc 66 anys i ja no en tinc ganes; vull tenir temps per gaudir una mica de la meva família. He hagut de jugar aquest paper perquè en el seu moment vaig creure que l’havia de jugar. Quan vaig entrar no hi havia una altra persona que pogués assumir el càrrec. Jo l’he assumit amb dificultats, però m’hi vaig prestar perquè en aquell moment era necessari. Quan vaig arribar al poble vam crear el grup ecologista El Lledoner perquè vèiem que hi havia projectes que amenaçaven la població. Ara això s’ha superat. 

 

–I ja teniu relleu?

–Encara no.

 

–Es comenta que no repetirà ningú de l’equip de govern...

–Jo crec que algú sí que repetirà, però hi haurà canvis. Estar en un ajuntament treballant i on no es cobra res per les hores que hi dediques és dur, i molts d’ells porten vuit anys de servei, organitzant-ho tot i amb pocs recursos tècnics. Entenc que alguns regidors amb vuit anys n’hagin tingut prou. 

 

–Quins serveis tècnics teniu a l’Ajuntament?

–Fixes tenim un arquitecte, que té un dia de feina, i un enginyer que té una tarda a la setmana. Després hi ha una brigada que també has de coordinar. És una feina molt dura, perquè fas de polític i de tècnic alhora.

 

lectures 512 lectures comentaris Cap comentari

publicitatcomentaris

No hi ha cap comentaricomentaris El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.

publicitat

publicitat

editorials 12.1.2018.
Un patrimoni de tots
Aquesta setmana els Mossos d’Esquadra feien pública la detenció de dos lladres que es dedicaven ...


publicitatginy


Llegir +
publicitat


Rep els titulars per correu electrònic
   
Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.logo
una empresa del grup
logo


diari digital associat a
acpg
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital contrapunt.cat.
  • amb el suport de
logo

logo

logo