publicitat
  publicitat

Diari de Mollet i Baix Vallès

Dimecres, 17 de gener de 2018 08:16 h
Avui
10.7 º
H: 74.0 %
1.1 Km/h

publicitat


Óscar Sierra
Alcalde de la Llagosta

“Hem posat en solfa tot allò que en quatre anys s’havia espatllat”

"Els comptes del complex esportiu El Turó es feien de manera incorrecta, el govern anterior s'hauria d'haver assessorat millor"
Divendres, 30.6.2017. 08:20 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant carregant–Quin balanç fas dels dos primers anys de mandat?

–Ho visc amb il·lusió perquè crec que ho estem fent bé i que estem millorant la Llagosta. M’agrada el reconeixement i la implicació de la gent, veure que la nostra feina serveix per millorar la qualitat de vida dels veïns. També hi ha més proximitat, tothom al poble té el meu mòbil, hi ha més contacte directe... Gairebé solucionem el 100% dels problemes de la gent o mirem la manera de solucionar-los. Responem sempre tots els dubtes i consultes i això la gent ens ho reconeix.

 

–I de la gestió municipal?

–La majoria de temes en què treballem no es comenten a les xarxes socials. Hem invertit en equipaments: la climatització de Can Pelegrí, el camp de futbol, bancs per a la via pública, un nou pla de neteja, la poda dels arbres de l’avinguda Onze de Setembre, els parcs infantils... Hem posat en solfa tot allò que en quatre anys s’havia espatllat. I ara renovarem tots els parcs infantils i substituirem part de l’enllumenat per leds, cosa que permet estalviar molts diners... i en despesa política haurem estalviat 100.000 euros al final del mandat, cosa que reverteix en serveis...

 

–Quin és l’estat de les arques municipals?

–Hem començat a resoldre les obligacions pendents de pagament. Quan vam entrar al govern hi havia més de 4 milions pendents de pagar, i ara n’hi ha 2,9; hem rebaixat més d’un milió en dos anys. Hi havia empreses que no havien cobrat ni un euro en tres o quatre anys. Hem començat a endreçar-ho.

 

–Per què els dos últims pressupostos s’han aprovat al juny?

–L’any passat vam voler esperar a tenir la liquidació del pressupost de l’any anterior per veure en quina situació estàvem i cap a on havíem d’anar, i aquest any també ens hem endarrerit, d’una banda perquè estàvem pendents dels pressupostos generals de l’Estat i d’una altra perquè hem volgut pactar-los amb la resta de grups municipals, alguns dels quals només han posat traves i els han endarrerit encara més.

 

–Fa uns mesos la Generalitat va donar llum verda al futur centre logístic de Can Pere Gil. Com avança el projecte?

–Fins ara estava en període d’al·legacions, i just la setmana passada el Ministeri de Foment va presentar-ne una sobre l’afectació de vies. Ara, per tant, queda paralitzat fins que no es resolgui aquesta al·legació. La Generalitat, que és qui promou el pla director, haurà de negociar la desafectació d’aquestes zones per tirar endavant el projecte, que millorarà la capacitat econòmica del municipi i generarà nous llocs de treball. 

 

–Es parlava de més de 1.000 llocs de treball. 

–Jo vull ser prudent. És molt difícil de dir els llocs de treball que es poden crear, i en tot cas serà a llarg termini i entre llocs directes i indirectes. El que és important és que hi ha un projecte de futur i que a poc a poc es va tramitant i desafectant la zona. És una part important del futur de la Llagosta.

 

–S’urbanitzaran 112 hectàrees. És compatible amb la preservació del territori?

–La Llagosta té un polígon industrial molt petit, i amb aquest projecte el duplicaríem. Hi ha estudis mediambientals que asseguren que és viable i que quedarà protegit l’entorn de la llera de la riera de Caldes, i fins i tot més enllà de la llera en tractar-se d’una zona inundable.   

 

–Un altre pol econòmic que pot generar ocupació i ingressos és la futura estació Intermodal. 

–Això encara està molt verd, tot just s’han fet alguns estudis. No està aturat, però el tema és complicat i depèn d’una gran inversió i d’aspectes com la creació del corredor Mediterrani. Nosaltres lluitem, amb Santa Perpètua i l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes, perquè tiri endavant, perquè creiem que és una bona oportunitat per a tots.  

 

–Ara que revifa la construcció, es reprendrà el projecte d’urbanització de Can Xiquet?

–Actualment hi ha un embolic administratiu a la junta de compensació, entre els propietaris. Per part nostra mirem de desencallar el projecte de manera que si no es pot desenvolupar tot l’espai sí que es pugui fer almenys una part. 

 

–A la Llagosta fa molt temps que no es fan habitatges nous.

–Crec que els últims 12 habitatges nous són els dels carrer Sant Francesc, ocupats de manera indigna fa uns mesos i que es van vendre molt ràpidament. La demanda d’habitatge cada cop és més alta i l’oferta al municipi és escassa, i això fa que pugin els preus de manera artificial. Per això seria interessant desenvolupar el projecte de nous habitatges a Can Xiquet, tot i que no serà els propers dos anys.

 

–Què es pot fer per evitar ocupacions com la del carrer Sant Francesc?

–Nosaltres demanem que la llei distingeixi entre les ocupacions de persones que tenen necessitat per falta de recursos de les màfies que treuen profit dels pisos buits. Cobertura a famílies necessitades sí, però cobertura a màfies no. Aquesta mena de buit legal actual fa que la policia tampoc no tingui eines per poder actuar en casos com el que ens vam trobar. Cal que la llei protegeixi les persones necessitades i que sigui molt més contundent amb els ocupes que no tenen cap necessitat. La Llagosta, probablement és dels pobles de l’entorn amb menys percentatge d’ocupacions; el parc immobiliari és petit i en la gran majoria hi viuen veïns.

 

–Segons la Generalitat, a la Llagosta hi ha més de 50 pisos buits propietat de bancs. 

–Molts ja estan llogats, altres estan ocupats, altres estan venuts... és un cens molt volàtil, i des de l’Oficina d’Habitatge estem contrastant dades per acabar de regularitzar aquest cens i poder expedientar els bancs que tenen pisos buits des de fa més de dos anys. Alhora, demanem als bancs que cedeixin aquests habitatges a la borsa de pisos d’emergència social que gestiona la Generalitat. L’administració ha començat a solucionar problemes relacionats amb l’habitatge.  

 

–Què suposaria recuperar la masia de Can Baqué?

–Tots voldríem conservar i arreglar la masia, però fer-ho tindria un cost d’un milió d’euros, l’equivalent a totes les inversions que podem fer al poble en quatre anys. El dia que Can Pere Gil estigui en marxa tindrem uns ingressos extra que permetran afrontar aquestes inversions, però fins llavors no és viable. Sens dubte, seria un bon lloc per tenir-hi l’arxiu municipal, un viver d’empreses, l’àrea de promoció econòmica o el punt d’informació juvenil. També estaríem disposats a cedir l’espai a alguna entitat si es fes càrrec de la restauració.

 

–La Llagosta aprofita prou el fet d’estar envoltada de grans vies de comunicació? 

–Sí, sempre ho hem aprofitat. Des del punt de vista de la mobilitat estem molt ben comunicats, amb línies que ens connecten amb Barcelona, Mollet, l’Hospital... I des del punt de vista econòmic moltes empreses s’han instal·lat al municipi gràcies a les vies de comunicació. Ara cal millorar els accessos al poble des d’aquestes vies, com la C-17, i alhora demanem un nou accés a l’autopista coincidint amb els nous plans urbanístics previstos.

 

–Què se’n sap de la supressió del pas a nivell del carrer de la Florida, que depèn d’Adif?

–No hi ha cap previsió. Nosaltres ja ho hem demanat, i volem col·laborar amb Foment i fer propostes. Volem suprimir el pas, però alhora cal oferir una alternativa de pas per a vehicles i vianants i una connexió entre les dues bandes de la via. 

 

–A la Llagosta l’aparcament és escàs i amb la construcció del CAP darrere l’Ajuntament encara n’hi haurà menys.   

–Penseu que cada dijous traiem 150 llocs d’aparcament per al mercat ambulant, i tothom acaba trobant lloc per aparcar. No dic que sigui fàcil, però d’aparcament n’hi ha. En tot cas, és normal que no sempre es pugui aparcar davant de casa. Pel que fa als llocs de l’ambulatori, serà més important tenir un nou CAP que 15 o 20 places d’aparcament. També és veritat que hi ha espais desaprofitats, com al final del passeig Pintor Sert, on podria haver-hi més places d’aparcament.

 

–I el nou ambulatori, avança al ritme previst? 

–Amb aquest equipament farem un salt qualitatiu important en l’atenció primària a la Llagosta. Mentre es retalla la sanitat a gairebé tot Catalunya, nosaltres hem arribat a un acord amb la Generalitat per doblar la infraestructura d’atenció primària. D’altra banda, l’oposició va votar en contra de la nova ubicació del CAP, tot i que no ha presentat cap al·legació en el període establert per fer-ho. 

 

–Quan es preveu que estigui construït i en funcionament?

–Estem avançant al màxim els tràmits administratius perquè el projecte avanci, i aquesta mateixa setmana hem aprovat provisionalment la modificació del POUM per definir els usos del terreny. Tot i així, fent una estimació optimista, en dos anys començaran les obres i en dos anys més entrarà en funcionament, de manera que si tot va bé el tindrem en quatre anys. 

 

–Pel que fa al complex esportiu El Turó, el govern diu que ha tingut pèrdues els últims anys, però l’anterior govern, d’ICV-EUiA, ho nega. 

–Vam encarregar una auditoria certificada que diu que l’empresa pública que gestiona El Turó té pèrdues des del dia que va néixer, tot i que l’anterior govern digui que les liquidacions eren positives. El problema és que els comptes no es feien correctament. Hi ha una única manera de fer-los, no poden haver-hi criteris diferents. I l’empresa ha tingut pèrdues cada any.

 

–Si té pèrdues la llei obliga a dissoldre l’empresa.

–Si l’empresa0 pública no és viable econòmicament no es pot mantenir artificialment per mitjà d’impostos, seria un greuge als veïns de la Llagosta. Els estatuts de l’empresa marquen que amb un sol any de pèrdues ja s’hauria d’haver dissolt. El govern anterior o amagava alguna cosa o aprovava coses que estaven malament i no ho sabia; en aquest cas s’hauria d’haver assessorat millor. La Llagosta és un poble humil i treballador, i cal gestionar cada euro de la millor manera possible i no amb la felicitat com s’havia fet fins ara.

 

–El servei es privatitzarà?

–Ara estem esperant que s’acabin de formular els comptes de 2016, que no creiem que siguin positius perquè la tendència ha estat clara els últims anys. Llavors haurem de dissoldre l’empresa i veure què ens permet fer la llei: crear una altra empresa municipal, fer una concessió administrativa, un altre servei... Si tot plegat acaba malament és perquè des d’un inici les coses no es van fer bé, no perquè nosaltres tinguem una voluntat o una altra. El que sí que tenim clar és que el servei que presten els professionals del Turó no canviarà.

 

–Pel que fa a la gestió de l’aigua, es municipalitzarà el servei? 

–Jo sóc d’esquerres i progressista, però no em vull aventurar a municipalitzar el servei i veure com legalment m’ho tomben en quatre dies. Per això hem demanat un estudi a la Diputació per veure com tenim les infraestructures de l’aigua al municipi i veure què ens costaria assumir directament el servei. Si l’estudi diu que el municipi s’estalviarà diners, endavant; si diu que cal fer una inversió molt gran per renovar la infraestructura... no invertirem tots els diners que tenim en això. Prendrem la decisió en funció d’aquest estudi.

 

–També continua el litigi judicial amb la Generalitat i amb Montcada pel cas Valentine. 

–És un mandat històric dels veïns de la Llagosta. Hi ha veïns que abans tenien un parc verd a davant i ara tenen una fàbrica de pintures. L’anterior govern del PSC ja va guanyar un judici sobre això. Montcada ens acusa de privar el desenvolupament dels terrenys de Valentine al centre del poble, però tot va lligat; nosaltres no vam crear el problema. Montcada va oferir uns metres de zona verda al costat de la riera Seca, que és una manera de trampejar allò que no es podia haver fet, però els vam dir que no, perquè no es tracta d’això, sinó de defensar els interessos de la Llagosta, i ho hem fet diversos governs de diferents colors polítics.

 

–Com s’ha de resoldre el cas?

–Haurà de ser un jutge qui ho digui. Hi ha una fàbrica en una zona verda... Potser si mai ens ofereixen alguna cosa per compensar-ho haurem de fer una consulta als veïns perquè es posicionin, però d’entrada ens hem de preguntar si es pot commutar una il·legalitat.  

 

–Quin balanç fas de la relació entre els grups municipals?

–En l’àmbit personal és cordial, tot i que de vegades algú fa algun pas que no hauria de fer. Alguns membres de l’oposició estan envoltats de persones que de tant en tant sobrepassen els límits de la decència a l’hora de fer oposició, fins i tot entrant en la vida personal. 

 

–Els catalans han de poder decidir lliurement el seu futur?

–Hauríem de poder decidir sobre tot, com fan a Suïssa. En el cas actual es planteja una il·legalitat, i caldria trobar la fórmula per pactar el referèndum. En tot cas, la Generalitat té prou espais per fer el que vulgui sense necessitat d’implicar-hi els ajuntaments, que no volem ser protagonistes ni tenim perquè assumir cap responsabilitat en aquest referèndum.

  

lectures 651 lectures comentaris Cap comentari

publicitatcomentaris

No hi ha cap comentaricomentaris El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.

publicitat

publicitat

editorials 12.1.2018.
Un patrimoni de tots
Aquesta setmana els Mossos d’Esquadra feien pública la detenció de dos lladres que es dedicaven ...


publicitatginy


Llegir +
publicitat


Rep els titulars per correu electrònic
   
Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.logo
una empresa del grup
logo


diari digital associat a
acpg
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital contrapunt.cat.
  • amb el suport de
logo

logo

logo