publicitat
  publicitat

Diari de Mollet i Baix Vallès

Dijous, 22 de març de 2018 04:56 h
Avui
3.2 º
H: 60.0 %
0.7 Km/h

publicitat


Josep Monràs
Alcalde de Mollet del Vallès

“En el referèndum, l’Ajuntament complirà estrictament la legalitat, i només n'hi ha una"

"El deute motivat per les sentències no limita la capacitat de l'Ajuntament per invertir a la ciutat"
Divendres, 16.6.2017. 06:45 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant carregant
etiqueta alcalde, Josep Monràs, mig mandat,
–Quin balanç fas d’aquests dos primers anys de mandat?
–Certament positiu. Vista la trencadissa electoral, un podia preveure un bloqueig constant d’accions sobre la ciutat, però sortosament no ha estat així i hem continuat tirant endavant projectes. Hem fet feina en dos anys i el 65% del Pla d’Actuació de Mandat (PAM) s’ha executat o està en curs.

–Estem en un moment de reactivació econòmica, però l’àmbit industrial de la Farinera sembla que no arrenca més enllà d’operadors comercials.
–Hi ha un 50% desenvolupat de la Farinera i estem treballant amb algun operador per acabar d’ocupar espais. Però cal destacar que feia anys que Mollet no facturava tanta inversió industrial, i ha estat gràcies a la complicitat amb les empreses per part de l’Ajuntament per agilitzar documentació i fer-ho fàcil, i per la capacitat d’adaptació als canvis de normativa urbanística. Merck, IQV, KAO i altres empreses estan fent inversions i es preveuen noves implantacions en algunes zones
industrials.

–Com per exemple?
–A l’espai de Martini [Can Magarola] s’està treballant perquè sigui ocupat per altres empreses.

–Un altre espai industrial sense desenvolupar és Can Prat.
–Perquè es pugui desenvolupar Can Prat cal la suma de propietaris amb una proposta acordada, perquè cada parcel·la no pot desenvolupar-se per si mateixa. El tràmit urbanístic l’han de fer junts...

–I el problema és que els propietaris no es posen d’acord?
–Es fan avenços. Ja s’ha creat una taula de propietaris per començar a treballar en una proposta de planejament per fer a l’Ajuntament. Em consta que si la proposta tira endavant tenen alguns operadors interessats a implantar-se a Can Prat Centre (des de Santos Jorge fins a Ciurans).

–Cap a on va aquesta proposta?
–Bàsicament seran serveis i comerç. A diferència de la Farinera, aquesta no és una zona de trama urbana consolidada i, per tant, no totes les tipologies de comerç hi estarien permeses.

–I l’Ajuntament té la intenció, com va fer a la Farinera, de requalificar la zona per incloure-la a la trama urbana consolidada?
–L’Ajuntament faria un canvi en el planejament urbanístic en funció del que s’hi vulgués implantar. No vull posar-me a modificar cap element urbanístic sense saber què hi va. Tinguem clar quins operadors volen venir i llavors modifiquem-ho, no ho fem al revés.

–Però aquesta manera de fer no seria contrària a la redacció d’un nou Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM), que ha de planejar els espais?
–La ciutat té un POUM i els propietaris tenen uns drets que s’han de respectar. A més, els criteris generals seran molt similars. El POUM s’aprova al ple i les modificacions també, per tant, si no hi ha consens suficient, no es faran.

–Una de les crítiques a les darreres modificacions urbanístiques és que fan la normativa massa flexible. Creus, en canvi, que és una virtut?
–Un dels problemes que tenia el POUM que es va anul·lar era la poca flexibilitat. La rigidesa d’un model posat sobre el paper i no sobre la realitat ha fet que durant uns anys, fins i tot amb bonança, haguem perdut oportunitats. Les normatives han de fer un marc de quin és el model de ciutat i adaptar-se a la realitat.

–I el futur POUM, que està en els treballs de diagnosi, canviarà gaire el model de ciutat?
–No. La idea del POUM no és agafar el model que tenim i capgirar-lo com un mitjó, perquè gran part de la ciutat està totalment consolidada. No hem de pensar que la ciutat canviarà la seva fesomia, sinó que hem d’atacar o revisar aquelles zones més concretes que tenen algun problema de caire urbanístic o analitzar per quins motius no s’han desenvolupat. A banda de grans espais com el Calderí, hauríem d’analitzar espais més acotats al centre, com l’àmbit del carrer Portugal, entorn de Can Gomà... és més una qüestió de recosir que no de fer un pla totalment nou com el que es va plantejar el 2002.

–Una de les zones més grans que queden per desenvolupar és el Calderí. En quin punt està aquest projecte?
–Durant uns anys ha estat tot parat, però sé que el Consorci de la Zona Franca [propietari majoritari] està treballant-hi amb intensitat i estan havent-hi reunions de manera continuada.

–Un altre sector a reactivar és el comerç. Fa un any el ple aprovava la redacció d’un pla de dinamització del comerç. S’ha fet?
–Estem a punt d’encarregar-lo externament. Volem que sigui participatiu i no endogàmic i que ens aporti dades per al POUM.

–La reactivació econòmica també es deixa veure en les inversions dels ajuntaments. Els deutes per sentències com les de la Vinyota o les Pruneres us lliguen les mans en aquest sentit?
-No. El deute a tornar, d’uns 30 milions d’euros, és un problema que tinc acotat a Mollet Impulsa que no afecta els comptes de l’Ajuntament i que no ens limita per res. Aquesta ciutat pot valorar la feina que he estat fent per resoldre aquests conflictes, generats per una feina feta des de l’Ajuntament que no va ser prou curosa. Ha estat un procés de negociació molt dur, perquè podria haver dit que jo no era responsable d’allò que es va fer malament i haver tancat serveis, però no ho he fet.

–A Mollet, però, la partida d’inversions –1,8 milions– no és gaire elevada en comparació amb exercicis d’abans de la crisi.
–El capítol d’inversions amb recursos propis és molt similar al de fa uns anys; el que ha canviat és el complement que feien altres administracions, com la Diputació, la Generalitat...

–Amb tot, no hi ha un gran projecte en el qual invertir...
–En lloc de col·locar la majoria dels diners en una única inversió estem fent taca d’oli amb actuacions més petites a tota la ciutat.

–Hi ha inversions a la ciutat d’altres administracions que estan paralitzades. És el cas de la Tresoreria de la Seguretat Social. Quan s’obrirà?
–Durant mesos hi ha hagut molts problemes amb l’empresa de cara a recepcionar l’obra. L’Estat no la volia recepcionar perquè no estava acabada com deia el contracte. Això ha endarrerit un any l’obertura. La màxima responsable de la Tresoreria em confirmava fa unes setmanes que el cas està en vies de resolució i que serà durant aquest any que obriran, tot i que i no saben si obriran amb tota la potencialitat de l’edifici.

–Parlant d’obertures. S’obrirà com a centre cultural el local d’Al Huda al carrer d’Àngel Guimerà que està precintat?
–Estem negociant i estem oferint una permuta per a un espai religiós. Posarem tota la nostra voluntat per fer-ho ràpid i fàcil complint la normativa. L’objectiu és arribar a un acord.

–Però podran obrir el local com a centre cultural?
–L’Ajuntament complirà amb la norma com en totes les peticions que es fan, i si el departament corresponent determina que la compleix s’haurà de donar llicència. És cert que van fer aquesta petició d’obrir com a centre cultural, tot i que sabem que no ho serà.

–Però això és pressuposar...
–Ho faran servir com a centre de culte perquè el que tenen al carrer Sant Ramon no compleix la normativa. Em sap greu que s’hagi mentit i s’hagi falsejat la veritat com va fer Ara Mollet ERC amb la denúncia a la Fiscalia, una denúncia que només volia fer un escarni públic de l’alcalde i altres membres de l’Ajuntament.

–A instàncies d’una moció al ple, vau demanar a la Fiscalia que es pogués publicar la denúncia al portal de transparència de l’Ajuntament. Ho heu demanat?
–No tenim resposta.

–En un altre ordre de coses, el ple de Mollet es va adherir a la campanya de suport als refugiats. En rebrà Mollet?
–No depèn de nosaltres, depèn de l’Estat. De voluntat en tenim, però volem que cadascú assumeixi les seves responsabilitats, perquè això són recursos, però no poden carregar sobre els ajuntaments aquesta despesa. Aquestes persones s’han d’acollir bé i durant molt de temps i l’atenció ha de ser la correcta, i no pot ser que als trenta dies ningú no es vulgui fer càrrec d’una escolarització, un habitatge... Jo hi ajudaré, però no correspon a l’Ajuntament, és responsabilitat de l’Estat i la Generalitat.

–En aquests dos anys s’han aprovat diverses mocions promogudes per l’oposició. Van endavant?
–Les mocions de ple no tenen efectes sobre l’executiu de la ciutat, no obliguen. Ho diu la llei. Les mocions aprovades es compliran si hi ha voluntat política, si compleixen la legalitat, si són possibles d’executar...

–Per exemple, el ple aprovava una moció d’estudi sobre la remunicipalització de l’aigua promoguda per Canviem Mollet...
–Hi estem treballant, hem demanat un informe, però fins al 2022 la concessió la té Sorea. Es pot rescatar, però això costaria molts diners a l’Ajuntament. A més, el nivell de satisfacció és elevadíssim i algú m’ha de demostrar que remunicipalitzant el servei el cost i la satisfacció de l’usuari surt a compte. S’està estudiant, però no tenim pressa perquè queden anys de concessió.

–Una altra moció aprovada fa un any era la que plantejava fer una consulta als veïns per adherir-se o no a l’Associació de Municipis per la Independència. És un d’aquests casos de voluntat política i està parada?
–No. La llei diu que per fer una consulta s’han de fer uns passos i s’han de demanar a altres administracions les autoritzacions pertinents, i no les tenim. S’han demanat a la Generalitat o l’Estat.

–Quin paper tindrà l’Ajuntament de Mollet en el referèndum?
–El de la legalitat, i de legalitat només n’hi ha una, no 21. No és interpretativa.

–Però facilitareu que es pugui votar a Mollet?
–La legalitat...

–La legalitat catalana...
–No hi ha legalitats a mitges; això és una falsedat que ens intenten vendre. Què vol dir que Mollet ara farà una llei...

–Mollet no té poder legislatiu, Catalunya sí...
-D’acord, però té poder legislatiu limitat i en algunes coses no pot decidir. La llei no és interpretable, i em sembla barroer i poc democràtic voler fer lleis –com les de la desconnexió– en 24 hores. Què dirien si ho fessin uns altres. Això no és democràcia, això és fer les coses a esquenes del conjunt dels ciutadans. Ara el problema és que s’estan barallant per veure qui signa per no ser inhabilitat, i ara tot són estratègies partidistes.

–Per tant...
–Serà el del compliment estricte de la legalitat, no una inventada de pressa i corrent i d’esquena als ciutadans. Davant el dubte consultarem a qui correspongui i que ens donin resposta, i la complirem ens agradi o no. I la secretària en donarà fe. La Constitució s’ha de canviar i ja anem tard, però en la línia del que vulgui la majoria, i ratificada.

–Tot i que es ratifiquen lleis aprovades a Catalunya i després el Constitucional les tomba, com l’Estatut...
–Sí, però aquesta llei del referèndum és importantíssima i ningú no demana ratificar-la.

–Esteu en un govern en minoria, però els pactes de governabilitat us funcionen molt bé i, a més, el PP us dóna suport de manera freqüent. Us hi sentiu còmodes? Pot haver-hi un acostament que acabi en pacte de govern?
–Veig difícil un pacte de govern, no només per la situació molletana, sinó també pel context polític general. Aquesta previsió no està en el calendari. Lamento profundament que Canviem i ERC hagin tingut un únic objectiu que mai no ha estat propositiu, sinó de bloqueig de l’acció de la ciutat.

–Les dues formacions han presentat mocions propositives...
–No han aprovat cap pressupost, cap modificació relacionada amb serveis socials, amb habitatge... I Canviem s’ha convertit en una crossa i altaveu dels postulats d’ERC. ERC no té cap projecte per a la ciutat i ha fet accions deplorables, com intentar fer escarni a través d’una denúncia falsa a la Fiscalia.

–Per tant, la relació amb Cs, PDeCAT i PP és sòlida...
–El PDeCAT ha demostrat criteri de responsabilitat, Cs fa prevaldre aspectes de ciutat respecte d’altres, i el PP, tot i ser oposició, dóna suport als projectes de ciutat. Gràcies a la voluntat de diàleg d’aquests partits la ciutat continua tirant endavant.

–Algunes enquestes presenten un mapa molt fragmentat similar a l’actual de cara a les properes eleccions. Hi ha la possibiliat d’un futur govern d’esquerres a Mollet?
–Alguns que es diuen d’esquerres fan propostes de dretes i al revés.

–Acusa Canviem i Ara Mollet ERC MES de fer polítiques de dretes?
–Jo dic el que he dit. Qui és d’esquerres? Qui en té el nom o qui fa polítiques d’esquerres? Les aliances depenen de les actituds, les maneres de fer, de proposar i el model de ciutat. Ara no s’ha produït un pacte entre PSC i Canviem tot i ser d’esquerres; en canvi, durant anys, hi ha hagut un bon govern amb el PDeCAT. I d’aquell acord que molts no entenien gaire van haver-hi gran resultats per a la ciutat. Al final treballem amb les persones i les actituds amb l’objectiu de millorar Mollet.

–Si canviessin les persones seria més fàcil l’acord?
–Amb les persones actuals seria impossible, perquè només han buscat la confrontació i en cap moment s’ha intentat una aproximació.

–Tant d’ERC com de Canviem?
–Les actituds de bel·ligerància vénen bàsicament per part d’algunes persones d’ERC, Canviem ha fet simplement d’acompanyament. I aquesta actitud és nefasta per a la ciutat, però ja s’ho trobaran.

–Ho diu la vostra enquesta?
–La tendència actual és que el PSC comença a pujar, a escala general i a Mollet. Canviem, en canvi va a la baixa, igual que Podem a escala general, a diferència de Barcelona en Comú; però a Mollet el model és més Podem. Pel que fa a ERC, després de tenir un creixement exponencial, està canviant la tendència i ara s’estabilitza i en casos locals comença a haver-hi decreixement. El PP i el PDeCAT estarien estabilitzats a nivell de còmput de regidors, i Cs, molt moderadament, també puja. Serà molt complicat que entri una altra formació a l’Ajuntament i, a més, és molt important el que passa amb les marques a escala general.

–Et presentaràs a les properes eleccions?
–Fa molts anys que estic en política municipal, i en el context actual vull pensar que la meva experiència, i ho dic amb humiliat, ens ha ajudat a resoldre alguns dels problemes que hem tingut durant la crisi. Quan toqui, primer decidiré jo, no el meu partit... Avui tinc tot el suport del partit tant en l’àmbit nacional com local. Ja ho decidirem quan toqui, no puc perdre el temps pensant ara en això. El 2019 encara em queda massa lluny.

Creus que ets un valor per al partit?
A las encuestas me remito.

lectures 1285 lectures comentaris Un comentari

publicitatcomentaris
item
#1
16 de juny de 2017, 12.26 h

El Pacte de Govern és el signat, però el pacte amb el PP, malgrat ser forces enfrontades, és un pacte amb diners. La regidora del PP dirà a tot que si a canvi de beneficis econòmics, no li mou res més.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1comentaris El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.

publicitat

publicitatginy
editorials 16.3.2018.
Som Contrapunt
El proper divendres i després de gairebé 18 anys sense fallar ni una sola setmana, Contrapunt no sortirà ...


publicitatginypublicitat


Rep els titulars per correu electrònic
   
Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.logo
una empresa del grup
logo


diari digital associat a
acpg
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital contrapunt.cat.
  • amb el suport de
logo

logo

logo