publicitat
  publicitat

Diari de Mollet i Baix Vallès

Dimecres, 21 de març de 2018 13:51 h
Avui
12.9 º
H: 23.0 %
2.8 Km/h

publicitat


Marc Candela
Alcalde de Martorelles

“Treballem per fer de Carrencà el centre del poble”

"Fem una gestió rigorosa. El veí veu que els impostos que paga serveixen d'alguna cosa"
Divendres, 2.6.2017. 11:14 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 17 vots )
carregant carregant

Marc Candela, alcalde de Martorelles


–Fa dos anys vau accedir a l’alcaldia amb el lema Renovem Martorelles. En què s’ha renovat el poble en aquests dos anys?
–En la mentalitat de la gent, en l’orgull de ser del municipi, en l’optimisme de participar col·lectivament de les activitats que es fan al poble i en la percepció que el municipi avança. I també en la manera de fer política; es nota que hi ha més voluntat de parlar, de col·laborar i de treballar, uns des del govern i els altres des de l’oposició.

–I pel que fa als serveis?

–La gestió és més rigorosa. La ciutadania veu que els impostos que paguen serveixen d’alguna cosa, ja sigui per actuar als vials públics, per millorar els equipaments o perquè hi hagi més activitats. Hi ha un retorn a la ciutadania.

–Martorelles té un polígon potent, amb grans empreses i un nivell elevat d’implantació, però la mitjana d’atur és semblant a la de la resta de municipis.
–Martorelles és un dels pobles de l’entorn més envellits, amb una mitjana d’edat més elevada. Les persones més grans han patit més estancament els darrers 10 anys, de manera que en el moment de buscar nova feina els costa més reciclar-se i inserir-se laboralment.

–Què pot fer l’Ajuntament per rebaixar la taxa d’atur?
–Treballem per portar noves empreses al municipi i per formar els aturats perquè tinguin accés a aquestes empreses d’acord amb les necessitats que ens plantegen.

–Hi haurà reindustrialització a Valeo?
–Actualment hi ha sis ofertes vives i vinculants que cal estudiar, cal veure què ofereix cada empresa i quina s’adequa més al futur de la planta i a les necessitats dels treballadors.

–La multinacional del comerç electrònic Amazon s’implantarà al polígon d’aquí a pocs mesos. Què aportarà aquesta empresa al municipi?
–El mateix que qualsevol altra empresa de les seves dimensions. D’una banda, ens col·loca en el mapa com un dels grans polígons industrials, i d’una altra, generarà llocs de treball i ingressos per al municipi per mitjà d’impostos.

–També es preveu que agreugi els problemes de mobilitat.
–Igual que ho faria qualsevol altra empresa. El problema de la mobilitat és general i cal afrontar-lo d’una manera més àmplia. Cal veure quin tipus de mobilitat tenim, com han d’accedir els treballadors als llocs de treball, si es fomenta un canvi de model de vehicles, si es construeix el corredor mediterrani per descarregar les vies principals...

–Però més enllà de l’estratègia global hi ha problemes locals, com el col·lapse que sovint es crea per accedir a Mollet.
–Hi ha un problema a l’entrada a Mollet. En això ja hi estem treballant amb la Generalitat i l’Ajuntament de Mollet. Estem estudiant solucions per descongestionar la rotonda del Decathlon i per millorar l’accés a Martorelles venint del pont de l’Aiguabarreig. Però també s’ha de poder anar a peu de l’estació de tren al polígon, millorar l’aparcament de l’estació, treure el peatge de Mollet, millorar l’accés entre l’AP-7 i la C-17...

–Hi ha qui diu que és una contradicció voler potenciar el comerç local i alhora facilitar les coses a les empreses de comerç electrònic.
–Això ho diu qui no coneix quin és el comerç de proximitat de Martorelles. Qui s’ha carregat el comerç de proximitat són les grans superfícies que s’han establert al Baix Vallès, i no Amazon, que no competeix contra les petites botigues. Qui vulgui comprar un producte de qualitat i proximitat no anirà a Amazon.

–Què es pot fer per promocionar el comerç de proximitat?
–Hem creat un consell del comerç per avaluar quines demandes hi ha i fer que la gent es quedi a comprar a Martorelles. També cal ser conscients de la realitat on vivim, i sabem que estem envoltats de grans superfícies comercials que no ens ajuden a tirar endavant. El consell de comerç ha d’informar i conscienciar dels beneficis que comporta comprar al costat de casa.

–Un dels problemes generals, però també a Martorelles, és la falta d’habitatge assequible.
–Durant la bombolla es va construir a tot arreu excepte a Martorelles, ja que el pla urbanístic ja era obsolet i no permetia que es desenvolupessin alguns plans que haurien proporcionat nous habitatges per a la gent més jove. Ara mirem de desencallar aquests plans i de fer que l’Oficina d’Habitatge, que depèn del Consell Comarcal, pugui donar servei a Martorelles, sobretot pel que fa al lloguer.

–Per aquest mandat hi ha prevista la redacció d’un nou POUM. S’hi està treballant?
–No encara. Un POUM no és una cosa que es faci d’avui per demà, cal fer estudis previs, un aixecament topogràfic, un procés participatiu...

–Quin és el calendari?
–A la tardor s’encarregarà la redacció d’un projecte perquè l’any que ve es facin tots els estudis previs, i el 2019 es farà un procés participatiu per planificar el futur del poble. Ho fem així perquè no volem que se’n faci un ús partidista, no volem que sigui una eina electoral, sinó una eina transversal de poble.

–Hi ha perspectiva de créixer?
–Això ho decidiran els veïns en el moment de fer el POUM. Nosaltres optem per cosir interiorment el poble, desenvolupar petites propietats que estan dins del nucli urbà, on els vials ja estan fets i on n’hi ha prou amb petites modificacions per omplir els espais buits. Es tracta de posar facilitats perquè els nous habitatges que es construeixin siguin més assequibles.

–L’oposició diu que hi ha zones del poble que han quedat ancorades en el passat i que donen imatge de poble paralitzat. Compartiu aquesta visió?
–Sí. En les eleccions municipals ja ho dèiem i en això treballem. El poble no ha evolucionat urbanísticament des de l’any 2000. Per això treballem amb propietaris que volen tirar endavant projectes que desencallin un municipi que urbanísticament és igual que fa 20 anys.

–Quins són aquests plans?
–Hi ha dues o tres zones on aviat veurem noves intervencions, i també hi ha petites peces que demanaran una modificació del planejament perquè allà on hi havia previstes edificacions unifamiliars puguin ser plurifamiliars, mantenint la volumetria, cosa que les farà més assequibles.

–Martorelles té un romanent de tresoreria de 3,9 milions; amb això es poden fer moltes coses.
–Això dóna per pagar els proveïdors per sota dels 30 dies i també per tenir un coixí que permeti avançar diners per fer inversions sempre que hi hagi subvencions d’altres administracions.

–En quin punt està la construcció del nou envelat de Carrencà?
–Abans de Sant Joan aprovarem la licitació del projecte executiu del centre sociocultural que ha de substituir l’envelat. A l’hivern s’adjudicarà l’obra amb la intenció que el 2018 es pugui construir i que s’acabi durant aquest mandat.

–Serà una inversió important.
–La Diputació aportarà un mínim de 400.000 euros i la resta, 1,6 milions, els posarà l’Ajuntament.

–Afectaran les obres la vida sociocultural de Martorelles?
–Mentre durin les obres haurem de valorar si busquem un altre lloc, si lloguem un altre envelat provisional, si deixem de fer algunes activitats... Les entitats saben que el procés de construcció serà un mal menor, perquè el resultat final serà molt millor del que tenim ara.

–Més enllà de Carrencà no hi ha un centre de poble clar. Falten espais de trobada veïnal?
–Volem que Carrencà acabi esdevenint el centre del poble, i encaminem totes les polítiques a fer que això sigui així.

–També hi ha la idea de construir un nou pavelló.
–Cal un nou pavelló, però no fem promeses en aquest sentit. El nou pavelló no es pot fer al mateix lloc on hi ha l’actual per falta d’espai, de manera que el que fem és buscar una nova ubicació en algun lloc proper amb una superfície suficient. Quan tinguem els terrenys podrem començar a posar terminis i a estudiar la disponibilitat econòmica per tirar-ho endavant.

–Hi ha previstes intervencions importants al pavelló actual?
–No. Les mínimes i necessàries perquè pugui continuar funcionant. No invertirem en un lloc on sabem que a mitjà termini hi ha d’haver un altre pavelló.

–L’oposició critica la falta de manteniment d’alguns equipaments, com en la marquesina del camp de futbol.
–Està previst arreglar i repintar la marquesina els pròxims mesos, però no és cap prioritat.

–També hi ha una reivindicació sobre l’estat de les escoles.
–Això sí que és una prioritat. Ens preocupa l’estat de la façana del Simeó Rabasa i els tancaments de Les Pruneres. Cal que la Generalitat hi inverteixi. Ara estem valorant el cost d’aquests projectes per presentar-los a Ensenyament i avaluar si fins i tot l’Ajuntament podria arribar a fer-se’n càrrec.

–Veurem a curt termini el centre cívic de Can Sunyer?
–No prometem res. El que sí que farem és un procés participatiu per determinar com ha de ser el centre cívic, quines característiques ha de tenir i quines necessitats ha de resoldre. Però l’equipament no el tindrem aquest mandat.

–La pressió dels terminis de la Llei de Barris per a la reurbanització de Can Sunyer condicionarà la qualitat de l’obra?
–No té perquè afectar-la. El projecte ja estava dissenyat i la constructora i els materials són els primers que en la primera fase, i a l’hora d’executar-ho ja s’ha vist que és factible fer-ho en els terminis que ens hem marcat.

–Sobre els horts de Can Camp, s’han ampliat terminis perquè no hi havia prou demanda?
–No. Hem ampliat els terminis perquè va haver-hi gent que va presentar la sol·licitud fora de termini i vam veure que podíem donar-los cabuda. Tampoc no volíem començar omplint tots els horts, perquè volem que sigui un procés obert en què la gent es vagi apuntant.

–Ja està en marxa la Policia Local. En què ho notaran els veïns?
–No haurien de notar-ho, perquè això voldria dir que no hi ha problemes. En tot cas el servei ha de tenir la mateixa qualitat que el que oferia fins ara la policia de Montmeló. L’ordre del comandament serà més directa i econòmicament serà més barat. A més, els agents no canviaran amb tanta assiduïtat i hi haurà més proximitat entre els veïns i els agents.

–És una policia que comença a mig gas, amb poc personal i poca cobertura?
–Comença al gas d’un projecte que s’està creant. Interior només ens permet arrencar amb set agents. Si el primer any surt bé, al gener podrem ampliar el cos i començar a reforçar el servei.

–A les nits no hi haurà servei.
–Comencem de dilluns a diumenge de 7 a 23 h, i a partir del gener també assumiran algunes nits. En un any i mig ja tindrem el servei complet. Les coses, per créixer, s’han de fer a poc a poc i ben fetes.

–Tornant a l’àmbit de l’Ajuntament, quin balanç fas de la dinàmica del ple municipal?
–Que jo recordi, aquest és el millor ple dels últims 20 anys pel que fa a l’ambient de treball. Hi ha bona sintonia a l’equip de govern i valoro especialment la col·laboració i el diàleg del PDeCAT. Amb UxM la relació no és dolenta, però no compartim maneres, ni estratègia ni finalitats.

–Finalment, en l’àmbit nacional, quin ha de ser el paper dels ajuntaments en el procés que viu Catalunya?
–Han de fer el possible perquè la veu dels ciutadans sigui escoltada i es tingui en compte. En el nostre cas, farem el que calgui perquè els ciutadans de Martorelles puguin votar amb normalitat i decidir el futur del país. 

lectures 750 lectures comentaris Cap comentari

publicitatcomentaris

No hi ha cap comentaricomentaris El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.

publicitat

publicitatginy
editorials 16.3.2018.
Som Contrapunt
El proper divendres i després de gairebé 18 anys sense fallar ni una sola setmana, Contrapunt no sortirà ...


publicitatginypublicitat


Rep els titulars per correu electrònic
   
Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.logo
una empresa del grup
logo


diari digital associat a
acpg
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital contrapunt.cat.
  • amb el suport de
logo

logo

logo